Student Creativity Week Team - Social Humanities Research FH UNUD Passes Selection to National Level

Author: PKM-RSH FH UNUD Team | UPIKS FH UNUD Team

Denpasar, FLUNUD.ac.id - The Student Creativity Week Team for Social Humanities Research (PKM-RSH) Kabar Toleransi FH UNUD with research entitled "Religious Intolerance Conflict Resolution Based on the Meaning of Geguritan Sucita muah Subudhi to Increase Legal Awareness of Plural Communities" passed to the National level with 38 PKM Teams in the UNUD environment.

The PKM-RSH Kabar Toleransi team consisting of Firmansyah Krisna Maulana (Class of 2022), Ijeng Mas Juniari Gama (Class of 2022), I Kadek Adi Dwipayana (Class of 2022), Regina Syefi Rere (2022), and A.A. Gde Pradnya Nugraha Iswamana (Class of 2021) with assistant lecturer Bima Kumara Dwi Atmaja, S.H, M.H. has conducted research starting June 2023.

The research aims to find its meaning and correlation with the culture of tolerance in Balinese society, explain the role of Geguritan Sucita muah Subudhi in building a culture of religious tolerance, and interpret Geguritan Sucita Muah Subudhi in increasing legal awareness of plural society as a form of resolution to conflicts of religious intolerance in Indonesia.

Geguritan Sucita muah Subudhi memiliki potensi dalam meresolusi konflik intoleransi beragama dikarenakan sarat akan nilai keselarasan, keharmonisan, dan keseimbangan antar pemeluk agama, kemudian etika dan tanggung jawab untuk saling menghargai dan menghormati, paham inklusivisme dalam relasi umat beragama, serta aktualisasi nilai toleransi beragama masyarakat Bali.

Tim PKM-RSH Kabar Toleransi juga berharap, melalui riset ini dapat menjadi pedoman dan masukan dalam meresolusi konflik intoleransi umat beragama melalui penguatan kearifan lokal.